Nie ma kawy bez ziaren. To czy są całe, zmielone czy w postaci przetworzonej. Nawet warunki uprawy i odmiana – wpływają na smak oraz aromat zaparzonej kawy. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ziaren?
Zacznijmy od najpopularniejszych rodzajów ziaren:
- Arabika – ma stosunkowo niską zawartość kofeiny, dzięki czemu jej smak jest pełniejszy
i bardziej delikatny. Arabika zyskała miano ,,górskiej” kawy, gdyż bardziej odpowiadają jej regiony wyżej położone. - Robusta – ma wysoką zawartość kofeiny (zawiera dwa razy więcej kofeiny niż Arabika), o charakterystycznym aromacie, jest także łatwiejsza w uprawie.
- Liberka – smak kawy z tych ziaren jest dosyć ciężki, często używa się jej w mieszance z Arabiką.
Powyższe ziarna mają także swoje odmiany, które uzależnione są od miejsca uprawy, warunków pogodowych oraz sposobu ich przetwarzania.
Jakość kawy, którą pijemy zależy jednak nie tylko od ziaren, choć oczywiście mają one ogromne znaczenie! Duży wpływ mają właśnie warunki uprawy, a także proces wegetacji, gdy ziarna gromadzą składniki odpowiedzialne za smak i aromat.
Co więcej ważny jest sposób zbierania plonów. Ręczny pozwala na lepszą selekcję dojrzałych owoców od tych, które potrzebują nieco więcej czasu. Zbiór maszynowy z kolei zbiera wszystkie owoce, w tym niedojrzałe, stąd wpływa to na smak mieszanki.
Warto zwrócić uwagę również na elementy wpływające na smak kawy już po zebraniu ziaren. Są to:
- Jakość wody, którą wlewamy do ekspresu! Pamiętajmy, żeby wymienić wodę po maksymalnie 12 godzinach.
- Świeża kawa jest znacznie lepsza! Im więcej czasu mija od jej zebrania, wypalenia i zmielenia, tym bardziej jest ona zwietrzała i pozbawiona smaku.
- Ekspres do kawy – do idealnej kawy potrzebne jest wysokie ciśnienie! Niezbędna jest także regularna konserwacja ekspresu i jego czyszczenie.
A Wy które ziarna wybieracie najchętniej? Sprawdźcie te dostępne w naszej bogatej ofercie!