mocha na abc

8. Mocha

MOCHA

1. Do filiżanki o pojemności 250 ml wlej łyżeczkę czekolady pitnej.

2. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową zmielonej kawy.

3. Wypełnij kawą ok. 1/3 filiżanki. Zamieszaj.

4. Nalej gorące mleko.

5. Posyp sproszkowaną czekoladą.

 

Mocha to odmiana caffè latte. Podobnie jak latte robi się ją zazwyczaj z 1/3 espresso i 2/3 gorącego mleka, a różnica polega na dodaniu czekolady, najczęściej w postaci proszku, ale czasami stosuje się także syrop. Do przygotowania caffè mocha można użyć zarówno ciemnej, jak i mlecznej czekolady. Powierzchnia caffè mocha jest zazwyczaj udekorowana sproszkowanym cynamonem lub kakao.

Odmianą caffè mocha jest biała mocha. Podczas jej przyrządzania używa się białej czekolady zamiast gorzkiej czy mlecznej. Spotyka się też wariant z wykorzystaniem dwóch syropów- taki napój nosi różne nazwy, np. mocha black and white, tuxedo mocha czy zebra.