220 g zmielonej kawy (normalnej lub bezkofeinowej)
1 szklanka śmietany kremówki
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
ILOŚĆ PORCJI: 4
Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon, goździki, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. Studzimy i odcedzamy. Używając tej wody, zaparzamy kawę w ekspresie zgodnie z instrukcją producenta. Zimną śmietanę ubijamy razem z kakao, cukrem oraz wanilią. Gorącą kawę przelewamy do dużych, rozgrzanych kubków, przybieramy z wierzchu dużą ilością kakaowej bitej śmietany.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Narzędzia analityczne
Pliki cookie o charakterze analitycznym gromadzą dane dotyczące odwiedzin i aktywności użytkowników na naszej witrynie. Umożliwiają one analizę oraz optymalizację działania serwisu, dostarczając informacje o nawigacji odwiedzających oraz ich zainteresowaniach. Takie podejście pozwala nam dostosować treści do oczekiwań odwiedzających i ulepszać nasze usługi. Dane są zbierane w sposób anonimowy.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!
Dodatkowe ciasteczka
Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek:
(Wymień ciasteczka, których używasz na stronie tutaj.)
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!