1. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową kawy, tak by przepływ wody był utrudniony.
2. Zaparzanie powinno trwać 15-20 sekund.
3. Podawaj w małej szklance lub ceramicznej filiżance o pojemności 90 ml z warstwą złotej cremy na wierzchu. Przed podaniem dodaj odrobinę zimnego mleka.
Macchiato po włosku znaczy oznakowany lub poplamiony. Espresso macchiato to pojedyncze espresso ,,poplamione” małą ilością (1-2 łyżeczki) spienionego ciepłego mleka. Zazwyczaj na wierzchu dodaje się odrobinę mlecznej pianki. Pianę dodawano po to, by łatwo można było poznać, że do kawy dolano mleka. Dzięki temu nie mylono napojów podczas podawania. Jako wariant można przygotować wydłużone macchiato, czyli podwójne espresso z niewielkim dodatkiem zimnego lub gorącego mleka.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Narzędzia analityczne
Pliki cookie o charakterze analitycznym gromadzą dane dotyczące odwiedzin i aktywności użytkowników na naszej witrynie. Umożliwiają one analizę oraz optymalizację działania serwisu, dostarczając informacje o nawigacji odwiedzających oraz ich zainteresowaniach. Takie podejście pozwala nam dostosować treści do oczekiwań odwiedzających i ulepszać nasze usługi. Dane są zbierane w sposób anonimowy.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!
Narzędzia marketingowe
Marketingowe pliki cookie służą do prezentowania reklam, które odpowiadają Twoim zainteresowaniom. Mogą być one ustawiane zarówno przez nas, jak i przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą stronę. Pozwalają na identyfikację Twoich preferencji i dostarczanie Ci trafnych reklam na różnych stronach i platformach społecznościowych. Umożliwiają również ocenę efektywności działań marketingowych.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!