2 małe filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso (normalnej lub bezkofeinowej)
1/2 szklanki bardzo drobnego cukru
30 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kawałki
2 szklanki drobno pokruszonego lodu
1/4 szklanki tłustej śmietany
wiórki czekoladowe do dekoracji
ILOŚĆ PORCJI: 4
Do gorącego espresso wsypujemy cukier i kawałki czekolady. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wkładamy do lodówki na trzy godziny albo na całą noc.
Do kieliszków do wina wrzucamy pokruszony lód i zalewamy go zimną kawą. Ubijamy śmietanę tak, żeby stała sztywno na łyżeczce. Do każdego kieliszka dodajemy po czubatej łyżeczce. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi, podajemy ze słomką.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Narzędzia analityczne
Pliki cookie o charakterze analitycznym gromadzą dane dotyczące odwiedzin i aktywności użytkowników na naszej witrynie. Umożliwiają one analizę oraz optymalizację działania serwisu, dostarczając informacje o nawigacji odwiedzających oraz ich zainteresowaniach. Takie podejście pozwala nam dostosować treści do oczekiwań odwiedzających i ulepszać nasze usługi. Dane są zbierane w sposób anonimowy.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!
Dodatkowe ciasteczka
Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek:
(Wymień ciasteczka, których używasz na stronie tutaj.)
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!