Macchiato

3. Macchiato

MACCHIATO

1. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową kawy, tak by przepływ wody był utrudniony.

2. Zaparzanie powinno trwać 15-20 sekund.

3. Podawaj w małej szklance lub ceramicznej filiżance o pojemności 90 ml z warstwą złotej cremy na wierzchu. Przed podaniem dodaj odrobinę zimnego mleka.

 

Macchiato po włosku znaczy oznakowany lub poplamiony. Espresso macchiato to pojedyncze espresso ,,poplamione” małą ilością (1-2 łyżeczki) spienionego ciepłego mleka. Zazwyczaj na wierzchu dodaje się odrobinę mlecznej pianki. Pianę dodawano po to, by łatwo można było poznać, że do kawy dolano mleka. Dzięki temu nie mylono napojów podczas podawania. Jako wariant można przygotować wydłużone macchiato, czyli podwójne espresso z niewielkim dodatkiem zimnego lub gorącego mleka.

Formularz kontaktowy