kawa mrożona na abc

10. Kawa mrożona

KAWA MROŻONA

1. Porządnie ubij 2 łyżki stołowe kawy, tak by przepływ wody był utrudniony.

2. Zaparzanie powinno trwać 15-20 sekund.

3. Gorącą kawę przelej do karafki lub dzbanka.

4. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż będzie zimna.

5. Do wysokiej szklanki włóż 1 porcję lodów.

6. Dodaj tyle zimnej kawy, by zajęła połowę szklanki – jeśli chcesz, by napój był słabszy, weź mniej kawy.

7. Dolej mleko, tak by powierzchnia napoju znalazła się ok. 1 cm poniżej brzegu szklanki i dobrze wymieszaj całość.

8. Na zakończenie udekoruj całość ma wierzchu bitą śmietaną lub lodami i posyp sproszkowaną czekoladą. Możesz też dodać dla ozdoby kilka całych ziaren kawy.

 

 

Mrożona kawa to świetny, odświeżający napój odpowiedni na popołudnie. Gdy na dworze jest gorąco,     a ty pragniesz jednocześnie ochłody i kawowego smaku oraz aromatu, mrożona kawa będzie idealnym wyborem.

Formularz kontaktowy