Espresso(zdjęcie)

1. Espresso (mała czarna)

Espresso (mała czarna)

1. Porządnie ubij łyżkę stołową kawy (7-9 g), tak by przepływ wody (25-35 ml) był utrudniony.

2. Zaparzanie powinno trwać 15-20 sekund.

3. Podawaj w małych ceramicznych filiżankach o pojemności 90 ml z warstwą złotej cremy na wierzchu.

 

Oryginalne włoskie espresso to 30 ml napoju pokrytego grubą warstwą orzechowej cremy. Prawdziwe espresso to napój powstały ze zmieszania specjalnych odmian palonej i drobno mielonej arabiki lub robusty dobrze ubitej w sitku/kolbie, zaparzany szybko (w temperaturze 90-93°C, ciśnienie 9-15 bar) tuż przed podaniem. Czas parzenia 25-30 sekund.

 

UWAGA:

Espresso może być pojedyncze – solo (30 ml), podwójne – doppio (60 ml) lub potrójne- triplo (90 ml). Różna może być także ilość wody, otrzymujemy wtedy ristretto (krótko), normale (normalne) lub lungo (wydłużone lanie wody).