cappuccino na fb

7. Cappuccino

CAPPUCCINO

1. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową zmielonej kawy.

2. Zaparzanie powinno trwać ok. 20-30 sekund. Po nalaniu kawa będzie zajmować 1/3 filiżanki.

3. Dodaj 1/3 ciepłego mleka.

4. Dodaj 1/3 mlecznej piany, która powinna wystawać ponad brzeg filiżanki.

5. Udekoruj odrobiną sproszkowanej czekolady.

6. Podawaj w filiżance lub szklance.

Przyrządzane z 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 kremowej, gęstej zwartej mlecznej piany (a nie pozbawionej smaku, lekkiej piany z dużymi bąblami). Podawane zazwyczaj w ceramicznych filiżankach o objętości 145 ml. Spienione mleko z dna dzbanka nalewa się na espresso, a mleczną pianę z górnej części dzbanka nakłada się łyżeczką na powierzchnię napoju, co pozwala zachować jego temperaturę. Cappuccino często ozdabia się szczyptą czekolady, kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej, sproszkowaną wanilią lub kolorowymi kryształkami cukru.