cappuccino na fb

7. Cappuccino

CAPPUCCINO

1. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową zmielonej kawy.

2. Zaparzanie powinno trwać ok. 20-30 sekund. Po nalaniu kawa będzie zajmować 1/3 filiżanki.

3. Dodaj 1/3 ciepłego mleka.

4. Dodaj 1/3 mlecznej piany, która powinna wystawać ponad brzeg filiżanki.

5. Udekoruj odrobiną sproszkowanej czekolady.

6. Podawaj w filiżance lub szklance.

Przyrządzane z 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 kremowej, gęstej zwartej mlecznej piany (a nie pozbawionej smaku, lekkiej piany z dużymi bąblami). Podawane zazwyczaj w ceramicznych filiżankach o objętości 145 ml. Spienione mleko z dna dzbanka nalewa się na espresso, a mleczną pianę z górnej części dzbanka nakłada się łyżeczką na powierzchnię napoju, co pozwala zachować jego temperaturę. Cappuccino często ozdabia się szczyptą czekolady, kakao, cynamonu, gałki muszkatołowej, sproszkowaną wanilią lub kolorowymi kryształkami cukru.

Formularz kontaktowy