kawa na tło-gimp

45. Coffee Frostie

COFFEE FROSTIE

  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody z lodem
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mocnej, zimnej kawy (normalnej lub bezkofeinowej)
  • 1/2 litra miękkich lodów kawowych

ILOŚĆ PORCJI: 4 

Chłodzimy końcówki miksera oraz miseczkę, w której będziemy miksować składniki. Wsypujemy do niej mleko w proszku, wlewamy wodę z lodem, miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzą się miękkie wierzchołki (ok. 5 min). Powoli dodajemy cukier i zimną kawę cały czas miksując. Zmniejszamy prędkość obrotów. Dodajemy lody podzielone na cztery porcje. Kolejną porcję dodajemy wówczas, gdy poprzednia jest już zmiksowana na gładką masę. Przelewamy do szklanek koktajlowych, podajemy ze słomkami.