kawa na tło-gimp

31. Elegantissimo

ELEGANTISSIMO

  • 2 małe filiżanki świeżo zaparzonej kawy espresso (normalnej lub bezkofeinowej)
  • 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru
  • 30 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kawałki
  • 2 szklanki drobno pokruszonego lodu
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

ILOŚĆ PORCJI: 4 

Do gorącego espresso wsypujemy cukier i kawałki czekolady. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wkładamy do lodówki na trzy godziny albo na całą noc.

Do kieliszków do wina wrzucamy pokruszony lód i zalewamy go zimną kawą. Ubijamy śmietanę tak, żeby stała sztywno na łyżeczce. Do każdego kieliszka dodajemy po czubatej łyżeczce. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi, podajemy ze słomką.