kawa na tło-gimp

24. Mokka pełna aromatu

MOKKA PEŁNA AROMATU

  • 4 szklanki zimnej wody
  • 2 laski cynamonu o długości 2,5 cm
  • 12 goździków
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 220 g zmielonej kawy (normalnej lub bezkofeinowej)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

ILOŚĆ PORCJI: 4 

Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon, goździki, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min. Studzimy i odcedzamy. Używając tej wody, zaparzamy kawę     w ekspresie zgodnie z instrukcją producenta. Zimną śmietanę ubijamy razem z kakao, cukrem oraz wanilią. Gorącą kawę przelewamy do dużych, rozgrzanych kubków, przybieramy z wierzchu dużą ilością kakaowej bitej śmietany.

Formularz kontaktowy