kawa na tło-gimp

20. Kawa po karaibsku

KAWA PO KARAIBSKU

  • 1 średni orzech kokosowy
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 4 szklanki ciemnej kawy o bogatym smaku (najlepiej kostarykańskiej)
  • 1 łyżka cukru

ILOŚĆ PORCJI: 8 

Za pomocą młotka i gwoździa robimy w orzechu dwa otwory. Przelewamy mleczko kokosowe do rondla. Orzech pieczemy przez 30 min w temperaturze 150°C, żeby skorupka oddzieliła się od miąższu. Miąższ ścieramy na tarce (wystarczy szklanka).

Rondel z mleczkiem kokosowym stawiamy na małym ogniu, mieszamy ze startym miąższem i mlekiem. Podgrzewamy. Odsączamy mleko od wiórków kokosowych, które zapiekamy w opiekaczu albo na mocno rozgrzanej patelni.

Do ciepłych kubków nalewamy mleko i kawę, w proporcji 1:1. Słodzimy cukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Formularz kontaktowy