kawa na tło-gimp

14. Kawa pomarańczowo-orzechowa

KAWA POMARAŃCZOWO-ORZECHOWA

  • 110 g orzeszków pekan (można zastąpić włoskimi)
  • 220 g kawy kolumbijskiej (normalnej lub bezkofeinowej)
  • 110 g kawy kostarykańskiej
  • aromat pomarańczowy

ILOŚĆ PORCJI: 32 

Orzeszki wysypujemy na blachę do pieczenia i prażymy przez około 10 min w temperaturze 160°C, aż lekko zbrązowieją. Mieszamy z ziarnami kawy. Mielimy zgodnie z instrukcją.

Zmieloną kawę wsypujemy do ekspresu, licząc łyżkę stołową (lub mniej) na filiżankę o objętości 140 ml. Do wody dodajemy pół łyżeczki zapachu pomarańczowego (na 8-10 filiżanek). Zaparzamy zgodnie z instrukcją, przedłużając czas parzenia o 2-3 min, żeby wydobyć orzechowy smak.